Steigerhout

Wat is steigerhout?

Steigerhout/ steigerplanken zijn gemaakt voor gebruik in de bouw en vervaardigd uit vurenhout dat meestal afkomstig is van hout uit Noord-Scandinavi├ź. Vurenhout komt van de spar. Het draagt de naam steigerhout en steigerplank omdat het gebruikt wordt als loopplank op bouwsteigers. Doordat de planken in regen, wind en zon gebruikt zijn hebben de planken een doorleefde en robuuste uitstraling. Een steigerplank is in verschillende lengtes te verkrijgen en heeft een afmeting van 32 x 195 mm.

Oud steigerhout heeft een mindere werking dan nieuw steigerhout. Bij buiten meubelen is het zo dat onbehandeld nieuw steigerhout naar verloop van tijd ook vergrijst maar het zal nooit de mooie uitstraling krijgen van gebruikt steigerhout. Steigerhout is een houtsoort dat een stoer en robuust karakter heeft.

Duurzaam materiaal

Steigerdelen zijn over het algemeen gemaakt van een snelgroeiende vurensoort. Dat betekent dat de gekapte bomen weer snel aangroeien en de houtkap minder belastend is voor het milieu.
Steigerhout heeft voordat het gebruikt wordt voor bijvoorbeeld meubelen al een heel leven achter zich in de bouw. Cement en kalk hebben de plank eigenlijk geïmpregneerd. De gebruikte planken hebben door gebruik een rustiek en doorleefd karakter en geven meubelen een stoere en warme uitstraling.

Meubels

Oud en nieuw steigerhout wordt voor allerlei meubels gebruikt. Nieuw steigerhout heeft als voordeel dat het er netjes en ongebruikt uitziet en dat het gemakkelijk te schilderen is in een door u gewenste kleur. Maar gebruikt steigerhout geeft sfeer en karakter aan een meubel. Geen plank is hetzelfde, dit maakt steigerhout juist bijzonder en karakteristiek. Elk meubel dat gemaakt wordt is uniek. De meubels kunnen ook afgewerkt worden met beits, lak of een white/gray wash.

Steigerhout meubels voor buiten

Een voordeel van steigerhout is, het heeft weinig onderhoud nodig. Steigerplanken zijn het ‘gewend’ om in weer en wind te worden gebruikt. Een loungebank in de tuin kan dus zeker wel tegen een regenbui. Als de wind goed rond een meubel kan komen is deze zo weer droog. Voor liefhebbers van steigerhout zullen weersinvloeden geen probleem zijn, want het stoere karakter wordt door weersinvloeden alleen maar versterkt. Door de lange vezels in vuren hout splinteren deze planken bijna niet.
Wilt u niet dat het hout verkleurd of achteruit gaat? Dan kunt u het hout behandelen met oli├źn of beits. Hiermee wordt er een beschermende laag aangebracht op het hout.

We hebben nu ook exclusief 5cm dik steigerhout! Extra dik steigerhout geeft een nog robuustere uitstraling! Kijk vooral op de site voor meubelen van extra dik steigerhout.